LIPOLIZA


     Lipoliza se kao potpuno nova terapija za neoperativnu redukciju  masnih naslaga razvila na temeljima mezoterapije.
     Lipolizom se na dubini od 10 do 12 mm unose terapijskim protokolom odredjene doze aktivne supstance. U tu svrhu koriste se phosphatidylcholine (Pdc) u koncentraciji od 100 mg/ml koji razgradjuje mast u celiji. Da bi Pdc penetrirao kroz celiju potreban je Deoxycholate (Doc), hijaluronidaza ili kolagenaza tj. enzimi koji razgradjuju zid masne celije I vezivne pregrade medju njima.Samim tim se prilikom lipolize smanjuje broj masnih celija u odredjenoj regiji.

     Indikacije su masne naslage na svim mestima:
stomak, bokovi,kolena, podbradak, gynecomastia,”buffalo hump”, cak I masni jastucici ispod ociju.

     Kontraindikacije su autoimune bolesti, bolesti koagulacije krvi, oboljenja jetre, maligna oboljenja, epilepsija, trudnoca, dojenje.
     Procedura traje 30-tak minuta.Koktel se aplikuje svakih 1,5 – 2 cm u kolicini od 0,5 -1 ml.Maksimalna kolicina koja moze u jednoj proceduri da se aplikuje je 100 ml koktela. U kolikoj ce se kolicini koktel primeniti odredjuje lekar nakon pregleda (zavisi od kolicine masnog tkiva).Ponavlja se na 3-4-5 nedelja 3 puta maksimalno.

      Reakcija tkiva :
*posle 6h-veliki otok,moguce modrice
*posle 24h-otok,crvenilo, bol na dodir
*posle 78h-otok se smanjuje.

       Efekti:
*posle 10 dana- smanjenje obima do 4 cm
*posle 4 nedelje-smanjenje obima do 7 cm
*posle 2 meseca-smanjenje obima do 12 cm
(efekti zavise od kolicine masnog tkiva I od postovanja preporuka lekara)

        Nezeljeni efekti se javljaju prilikom aplikacije vecih kolicina koktela u vidu prolazne hipotenzije, vrtoglavice, mucnine I pojave modrica.

        Preporuke su piti dosta tecnosti, korigovati ishranu,apstinencija od alkohola. Pre svake procedure potreban je pregled I konsultacija lekara koji su u nasoj ustanovi besplatni !